Juoksijan parhaat aamupalat

Juokseminen kuluttaa todella paljon energiaa ja ennen juoksulenkkiä voi olla hyvä tankata energiaa lenkkiä varten. Jos lähdet juoksemaan ilman aamupalaa, elimistö käyttää energian saantiin hiilihydraatti ja rasvavarastoja mutta se voi myös käyttää lihaksia energianlähteenä, jolloin se ehkäisee lihaskasvua ja voi olla haitallista kehitykselle. Ennen lenkkiä ei kuitenkaan voi syödä kovin raskaasti, koska silloin ei jaksa juosta. Katso artikkelistamme, millaiset ovat hyvät aamupalat ennen lenkkiä.

Varmista ennen aamupalaa, että syöt sen riittävän ajoissa. Aamupalan voi syödä noin 45 minuuttia ennen lenkkiä. Hyvä aamupala, joka tuo energiaa treeniin on esimerkiksi smoothie. Smoothien voi valmistaa monista eri aineksista. Voit vaikka sekoittaa rahkaa, marjoja, mehukeittoa ja banaania. Lisäksi jos haluat hieman kuitua smoothieen, lisää siihen vaikka kaurahiutaleita tai mysliä. Marjojen tilalla voit käyttää myös hedelmiä ja myös kasviksia, joista tulee hyvin ravintopitoinen smoothie.

Rahka on muutenkin toimiva aamupala, joka toimii hyvin ennen treeniä. Rahkaan voi laittaa ainekset sisälle jo edellisenä iltana, jolloin esimerkiksi pakastemarjat tai hedelmät sulavat rahkan joukkoon ja aamulla se on valmista. Myös erilaiset tuorepuurot ovat hyviä vaihtoehtoja aamupalaksi ennen treeniä. Tuorepuuron voi valmistaa kaurahiutaleista, Chian siemenistä ja mehukeitosta sekä marjoista. Puuro kannattaa laittaa valmistumaan jääkaappiin hyvissä ajoin edellisenä iltana.

Jos aikaa ei ole paljon hyväksi aamupalaksi käy täysjyväleipä sekä banaani, joka tuo myös energiaa omaan aamutreeniin. Tämän jälkeen voi energia varantoja täydentää myöhäisellä aamupalalla, joka onnistuu helposti nauttimalla perinteinen Helsinki brunssi, jossain pääkaupungin suositussa ravintolassa. 

Oli aamupala mikä tahansa niin kannattaa panostaa kevyisiin raaka-aineisiin, jotka tuovat energiaa ja jätä raskaammat pekonit ja munat lenkin jälkeen joko brunssille tai lounaalle.