Marjakori käteen ja metsään

Marjakori käteen ja metsään

Suomen luonto on tunnettu sadostaan, jota se tarjoaa runsaasti ja lähes ympäri vuoden. Moni kotimaisista marjoistamme tunnetaankin ulkomailla jopa superfoodina, joiden terveysvaikutukset ovat huimat ja mittaamattomat. Tässä artikkelissa jaan neljä parasta vinkkiä marjametsään. Nappaa vinkit talteen, kori käteen ja painele marjamättäille!

  1. Vaatetus on kaiken a ja o. Aurinkoisella säällä paisteelta suojautuminen on kaikki kaikessa. Muista siis aurinkohattu ja -voide, jota kannattaa lisätä päivän mittaan. Ötököiden varalta hyttysmyrkky on hyvä kaveri. Punkit, nuo suomalaisten vitsaus ovat kova riesa jokaiselle luonnossa liikkujalle. Tarkista siis itsesi ja poimintakaverisi punkkien varalta retken jälkeen.
  2. Mistä ihmeestä sitten hyviä marja-apajia voi löytää? Moni pitää marjapaikat salaisuutenaan, mutta on muistettava, että marjastus on jokamiehenoikeus. Pysy kuitenkin kaukana asutuksesta ja vältä ison tien varrella kasvavia marjoja, sillä ne saattavat olla likaisia. Mustikat kasvavat kuusi- ja havumetsissä, vadelmat metsäteiden reunamilla ja puolukat kankailla ja kalliolla. 

3. Karhuun törmäämistä saattaa moni pelätä. Ei kuitenkaan hätää, sillä karhun kanssa toimimiseen on selkeät ohjeet. Metsässä kannattaa liikkua kovaa ääntä pitäen, sillä karhu välttelee ihmisten seuraa. Jos karhu kuitenkin löytää tiensä luoksesi, kannattaa jatkaa jutustelua, välttää katsomasta karhua silmiin ja perääntyä rauhallisesti. Marjaämpärin voi jättää karhulle haisteltavaksi. Jos karhu kuitenkin hyökkää, heittäydy maahan ja suojaa niskasi.

4. Eksyminen on toinen pulma, jota moni pohtii. Jos lähdet yksin metsään ilmoita läheisille, mikä on reittisuunnitelmasi. Ota mukaan kartta ja pysyttele lähellä tietä. Puhelimessa on oltava akkua ja ladatuna 112 sovellus, jonka avulla sinut voidaan paikantaa helpommin.

Myös pääkaupunkiseudulta löytyy hyviä marjapaikkoja! Varaa siis majoitus helsinki alueelta ja lähde marjastamaan.