Nestetasapainon ylläpito on tärkeää urheillessa

Nestetasapainon ylläpito on tärkeää urheillessa

Urheillessa on aina hyvä muistaa pitää nestetasapainosta huolta, mutta varsinkin jos kyseessä on laji, jossa juomaan pysähtyminen on vaivalloista tai itse urheilusuoritus kestää pitkään, eikä ole varma, onko itse urheilusuorituksen aikana juonut tarpeeksi. 

Itse nesteytyksen lisäksi tarvittavien hivenaineiden ja suolojen saaminen on tärkeää, jotta elimistö toimii oikealla tavalla ja lihakset jaksavat toimia, kuten niiden pitäisi. Kannattaa pitää tarpeeksi huolta omasta nestetasapainosta, koska olet itse ainoa, joka sen epätasapainosta kärsii. 

Oikeanlaisilla välineillä mittaat oikean määrän juotavaa

Ihminen tarvitsee noin 3-5 litraa juotavaa päivässä ja osa siitä tulee ruoan mukana. Kuitenkin moni juo liian vähän ja varsinkin urheillessa on pidettävä huolta, että nestettä tulee juotua hieman enemmän. Tarpeeksi iso juomapullo tai sen täyttäminen tarvittavan monta kertaa pitää huolta, että tulee juotua tarpeeksi. Myös Iittala lasit ovat hyvän kokoisia, jotta nestettä tulee nautittua tarpeeksi, muttei liikaa. 

Jos hanavesi ei enää maistu, kun sitä on tullut juotua niin paljon, Sodastream hiilihapotuslaite valmistaa nopeasti kuplilla maustettua vettä, joka maistuu välillä paremmalta, kuin hanavesi. Urheilusuorituksen jälkeen kuplaveteen voikin lisätä haluamiaan makuja tai lisäravinteena myytäviä suoloja, jotta nestetasapaino pysyy hyvänä.

Suolaiset välipalat voivat auttaa suolatasapainon ylläpidossa

Varsinkin helteellä erilaiset suolaiset välipalat ja naposteltavat voivat auttaa suolatasapainon ylläpidossa. Vaikka sipsit ovatkin epäterveellisiä pidemmän päälle nautittuna, ovat ne silloin tällöin hyvä nopean energian lähde ja niistä saa paljon suolaa, esimerkiksi täydentämään kesäkuumalla pois hikoiltuja suoloja. Kannattaa kuitenkin huolehtia ettei suolaa tule saatua liikaa. Terveellä ihmisellä ei kuitenkaan yleensä ole sitä vaaraa, koska ylimääräinen suola poistuu elimistöstä ja tasapaino pysyy hyvänä.