Valmista treeniruoat kädenkäänteessä

Treenaajalle on tärkeää saada laadukkaista raaka.aineista valmistettua ruokaa mutta hyvän ruoan tekemiseen kuluu paljon aikaa. Entisaikojen ihmelaite painekattila on tehnyt paluun nykyaikaisiin keittiöihin. Tämä väline parantaa ja nopeuttaa ruoanlaittoa ja sen avulla voit säästää aikaa, sähköä ja resursseja. Miten painekattila toimii ja miten sillä voi laittaa ruokaa?

Painekattilan toiminta perustuu nimensä mukaisesti paineeseen. Painekattilassa on suljettava kansi, joka pysyy kiinni kattilan lämmetessä ja kattilan sisällä paine kasvaa. Tämä paineen muutos ja kasvu nopeuttaa valmistusprosessia huomattavasti, ja ruoat valmistuvat silloin painekattilassa nopeammin. Painekattila onkin todella taloudellinen väline keittiössä, jonka ominaisuudesta on todellakin hyötyä nykypäivänä, kun energian hinnasta puhutaan koko ajan enemmän ja enemmän. 

Mitä ruokia painekattilassa voi sitten valmistaa? No ihan samoja asioita kuin normaalistikin kattilassa. Ainoana eroavaisuutena on nopeus eli esimerkiksi hernekeitot ja lihakeitot valmistuvat painekattilassa 20 minuutissa, joka vaatisi normaalisti ainakin tunnin valmistusajan. Painekattila nostaa lämpötilan paineen avulla 120 asteeseen, joten ruoka kypsyy nopeammin ja energiaa ei pääse lainkaan hukkaan. 

Painekattila on nykyään myös turvallinen ja uusien mallien lukitusjärjestelmät ovat suunniteltu turvallisiksi. Myytit painekattilan räjähtämisestä silmille voi unohtaa mutta on kuitenkin tärkeä muistaa, että painekattila tarvitsee huoltoa. Tiivisteiden kunto pitää tarkistaa ja tarvittaessa ne tulee vaihtaa, jotta painekattila toimii, kuten se on suunniteltu. Huoltotarkistus tehdään yleensä kymmenen vuoden kuluttua kattilan käyttöönoton jälkeen, joten ei sitä koko ajan tarvitse olla tarkistelemassa. Jos kattilassa huomaa vaurioita, ei sitä kannata enää käyttää ilman perusteellista tarkastusta ja huoltoa.

Painekattiloita voi ostaa hyvin varustetuista kodinkoneliikkeistä tai tavarataloista, jos olet esimerkiksi staycation visiitillä pääkaupunkiseudulla, jossa liikkeitä riittää, löydät varmasti itsellesi mieleisen laitteen.